Lijepa Marija

Hvar grad iz bajke sa svojom arhitekturom, predivnom prirodom, blagom klimom
to veće mirisao je na lavandu , kada se pojavila Marija u pratnji supruga.
Značenje Marijinog imena je « Od Boga ljubljena «

Aula prekrasnog hotela « Anfora « odzvanjala je glasovima starih znanaca rasutih
po čitavom svijetu , da bi se susrelo nakon toliko godina. Bejahad , ta riječ danas znači jako puno u Jevrejskim krugovima , Zajedno.
Ta misao uvijek je gradila mostove našeg zajedništva na našim prostorima, na usnama prisutna je riječ Šalom , zdravo prijatelju ma gdje se trenutno nalaziš.Geografski su daljine ogromne , a crce svakog dragog znanca je tako blizu
Davor,Viktor , Miroslav,Vladimir Šalom, Jakob, Šabi Finci, Šarika , Čajo , Ana, Sonja, Mirjam, Morpurgo,Rabin Kotel Da Don sa obitelji.. lista bi bila beskonačna , četiristo pedeset učesnika jednog nezaboravnog Bejahada na Hvaru 2002 godine.

Stigla je iz Beograda sa mužem Darkom Salomom.Ugledala sam crvenokosu atraktivnu
ljepoticu u pratnji mog starog znanca iz djetinjatva sa naših zajedničkih ljetovanja od Malog Zatona kod Dubrovnika do Sutivana na Braću.
Ovo je moja supruga Marija , pružila mi je ruku sa osmjehom koju sam srćano stisnula.

Prošle su godine od posljednjeg susreta sa Darkom,posljednji puta smo ljetovali u Sutivanu na Braću sedamdesetih godina prošlog stoljeća , od tada su naši životi mnogih od nas krenuli svojim putovima.U medjuvremenu na našim prostorima bivše države desio se nevjerovatan rat , koji je odredio naše živote i odveo nas u nove nepoznate krajeve svijeta.

Katamaran je tog sunčanog dana kasnoga ljeta isplovio iz najljepšeg grada na svijetu Splita.
Mnoštvo putnika isplovilo je prema najljepšem dalmatinskom otoku Braću , muž i ja zauzeli smo mjesta prema pramcu da bih izblizine bacila pogled prema Šolti.
Stigli smo iz starog Krešimirovog drevnog grada Šibenika na poziv organizatora Bejahada, poštovanog Rabina Kotela Da Dadona i gospodina Vladimira Šaloma.
Čula sam se sa starim dragim prijateljem gospodinom Edom Tauberom koji je u mnoštvu putnika i turista na istom brodu , tražim ga pogledom i dovodim ga u našu «ložu « prema Hvaru.
Bacili smo prvu čakulu, gdje je teta Tilda , ostala je doma velika je vručina , nevoli gužvu.Putovanje od sat vremena nismo ni osjetili kada je katamaran uplovio na Hvarski gat.
Ostalo je nas troje na staroj rivi čekajući našeg poznanika da nas prebaci u hotel « Anfora «

Nisam baš kroz život imala puno prilika odsjedati u hotelima , a ovaj je prva liga 4 , posrećilo se i nama , ljubazan susret na recepciji i smještaj u apartmanu.To mi je kao pravi medeni mjesec za 20godina braka.

Aula hotela vrvi od stari znanaca koji su stigli par dana ranije , ne znaš komu se prije javiti koga prije zagrliti.Predavanja naših vrsnih predavača Žarko Puhovski , Vladimir Šalom, Jakob Finci teme juće, danas, sutra..
Većer stari sefardskih balada, Cianita poznata francuska pjevačica sa nezaboravnom pratnjom vrsnih glazbenika , vrijeme kao da je stalo u Španiji tko zna u kojem vjeku..

Izlet po Hvarskim seocima po opustošenim nasadima lavande od skorašnjeg paklenog požara po orkanskoj buri nimalo nam nije pokvarilo pogled na maglovito Biokovo.

Proslava Sukota na velikoj terasi pokrivenoj palminim liščem .Paljenje prve šabatne svječice uz molitvu poštovanog Rabina Kotel Da Dona , držimo čaše sa vinom za nova sutra za nove naraštaje.

Bio je to moj prvi i do sada jedini Bejahad , nezaboravan , neponovljiv ,moje poznanstvo sa Marijom.

Sreli smo se ponovo nakon tri godine u Primoštenu , predivnom gradiču u Šibenskom arhipelagu biseru Jadrana.Nastupala je naša mlada generacija sa plesovima naše pradomovine Israela, kostimi , glazba ,ljeto privukli su veliki broj turista da našu mladost nagradi velikim aplauzom.Jedno piće sa Marijom , Darkom, mladom Amerkankom na usavršavanju u Austriji povezalo je staro prijateljstvo do novih nenadanih susreta.

Maj taj najljepši mjesec u godini kada se raspe cvijet bajame, masline, ruža , lavande
koja te opija , a ti moraš otići u posjet bolesnoj nečakinji u bolnicu.
Sudbina uvjek stavi svoj prst u nenadan susret starog znanca.
Javlja mi se nezaboravna ljepotica moja draga Marija na izlazu neurološkog odjela u bolnici.
Skrušena , zabrinuta da je uopče nisam prepoznala, došla je iz Beograda da posjeti majku koja je par dana ranije doživjela šlag u Tisnom.Darko je stigao odmah i tražio me je pod djevojačkim prezimenom , a ovdje se svi nikada nečemo uspjeti upoznati niti u prolazu.
Ulazak u bolničku sobu neurološkog odjela nije nikada ugodan.Prekrasna korpulentna gospodja, Marijina mama leži nepokretna, srečom govor se vratio,tu je i gospodin jako zabrinut Marijin tata.Neočekivani susret u bolničkoj sobi žbližio me je sa tom divnom i plemenitom familijom.Marijina mama nekadašnja profesorica je u prvom srostvu sa našim velikanom Nikolom Teslom.Običiću je sa suprugom ponovo, slučajnosti jedan od mojih susjeda je i gospodjin rodjak( tristo na sat ) sa kojim se Marijina mama nije vidjela još od rane mladosti,da smo htjeli neke stvari dogovoriti ne bi se ovako sigurno desile.Nakon par dana
Marija organizira odlazak mame u Beograd na oporavak i dugu rehabilitaciju koja još uvijek traje, gospodja mama danas polako još uvijek šeće, samo je upitan još uvijek njen dolazak na njenu plažu u Tisno i njenu prekrasnu terasu sa koje puca pogled na Murterski zaton.

Maj će i ove godine uskoro doći , cvijet bajama već pupa ,Tubišva je sok ubrizgala u mlado korjenje.Do Marijnog i Darkovog dolaska nije dugo.Svratimo jedni drugima na pastel, bokun ribe sa gradela i bacimo čakulu, gde su kud su naši prijatelji, koliko su nam stara djeca .

Svaki dolazak Marije i Darka je jedna nova knjiga za mene sa našom tematikom.
Posljednja sa autorskim potisom «Priča o ljubavi priča o smrti» poštovanog Filipa Davida jedno novo osvježenje , predivna tema tako duboka , tako kompleksna svakom je preporučam.
Veselim se svakom susretu sa Marijom kada dodje u Šibenik, tada idemo na capučino u «Europu « kod Pazinija , a ja uživam u njenoj boji glasa ,ona jako malo priča , a ja sto na sat,Marija me razumije,podržava,daje inspiraciju, njen šal od kašmira ispod crvene duge kose priča o ljepoti i skladu Marije,
Znam da je moj prijatelj Darko danas vrlo srećan čovjek sa lijepom Marijom.

Mojim beogradskim prijateljima Salomima .

Blanka Atijas Levi

Šibenik , 27.01.2008 godine

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License