Lamed Broj 7 Juli 2008

Lamed List za radoznale
Godina 1 Broj 7, Juli 2008
Zašto Lamed? Brojčana vrednost lameda je 30, što je tempo mesečnika. lamed znači i učenje, proširivanje vidika, sagledavanje nečeg novog.
Tokom višegodišnjeg prelistavanja i čitanja različitih publikacija nailazio sam na tekstove za koje mislim da mogu da budu zanimljivi i drugim čitaocima. Objedinavanjem u ovoj konstelaciji, oni dobijaju novu dimenziju i značaj.
Stavovi u člancima ne poklapaju se uvek sa mišljenem priređivača Lameda.
Redakcija: Ana Šomlo i Ivan Ninić
Adresa: Shlomo Hamelech 6/21 42268 Netanya, Izrael
Telefon: +972 9 882 61 14
email: li.ten.noisivten|cinin#li.ten.noisivten|cinin
Zainteresovani za novo izdanje Sarajevske hagade neka se jave ARKADIJI d.o.o. moc.liamtoh|lgerpokvals#moc.liamtoh|lgerpokvals
Ne zaboravite da otvorite www.makabijada.com

USPON OSTALOG SVETA
Novembarski predsednički izbori u Americi svakako će narednih meseci biti tema broj jedan u medjunarodnoj politici. Mnogi se nadaju da će šarmantni, mladi i dinamični predsednički kandidat demokrata, Barak Obama, uneti novi stil u medjunarodne odnose. Ne samo liberalna Amerika, već i iskusni konzervativni politički analitičari, kao što je Zbignjev Bžežinski, očekuju njegovu pobedu. Amerika, još uvek i već dugo ekonomski najmoćnija zemlja sveta, ima nizak rejting, sudeći po njenom današjem imidžu. Eventualni afro-američki predsednik najmoćnije zemlje sveta trebalo bi da izmeni tu sliku Amerike u "ostatku sveta". Jer doba koje dolazi biće u znaku uspona "ostalih". O tome piše jedan od vodećih američkih novinara indijskog porekla, Ferid Zakarija (Fareed Zakaria). Ovaj poznati novinar Newsweeka, posle nekoliko zapaženih knjiga u kojima je uobličio američku poziciju u svetu (Future of Freedom, From Wealth to Power, The Amerlcan Encounter), svojim najnovijim delom, The Post-American Wordd, upoznaje nas sa današnjom realnošću. Dok dobar deo čovečanstva svoju odbojnost prema Americi meri brzinom njene moguće propasti, Ferid Zaharia govori o sasvim drugim mogućnostima razvoja budućnosti civilizacije.
U ovom broju Lameda predstavljamo stav nekoliko autora koji pokazuju u čemu je još uvek prednost Amerike nad ostatkom svetom, čak i kada je on u očiglednom usponu. Ekonomski rast daje mogućnost za nove vidike, stvara političku stabilnost i nacionalni ponos. Taj trend svakako će da se nastavi u sledećoj dekadi, afirmisanjem univerzalnog bratstva i potiskivanjem nacionalističkih tenzija.
Aveti prošlosti kao što su fašizam, nacional-socijalizam, komunizam, moraju da budu izolovane i zakovane za gvozdenu tablu istorije glogovim kolcem, da nam ne kontaminiraju život i ugrožavaju budućnost. I.N.

Israel Gutman & Hajim Šecker KONAČNO REŠENJE – FAZA PRIPREME I IZVRŠENJA

Filip David TRIJUMF FILOZOFIJE PALANKE

Anđelka Cvijić ISTORIČAR NIJE SUDIJA

Saša Gajić DUH BENDŽAMINA DIZRAELIJA

Olga Zirojević GETO U BALKANSKIM OSMANSKIM GRADOVIMA

Aleksandar Novaković NOVA ŠANSA ZA AMERIKU

Robert Kagan MOĆ I SLABOST

Danko Plevnik PREŽIVETI TRANZICIJU

Milan M. Ćirković NIKOLAJ FJODOROV I RUSKI KOSMIZAM

Žan Bodrijar DUH TERORIZMA

Dr Lazar Prokić, Šef operativne službe Državne propagande u vladi generala Nedića

Bruno Zevi

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License