Kratka Biografija Tomija Lapida

יוסף "טומי" לפיד Jozef Tomi Lapid rodio se kao Tomislav Lampel 27.12.1931 u Novom Sadu. Aliju je izveo 1948. godine. U Izraelu je bio televizijski prezentator, novinar, političar, ministar u vladi i predsednik partije Šinui (Shinui) koja se bori protiv uticaja i moci ortodoksnog judaizma, pre svega haredim, ultra ortodoksnih partija i grupacija. Studirao je prava. Oženio se Šulamit Lapid I ima dvoje dece. Jedno od njihe he i Jair Lapid (Zair Lapid) popularni televizijeski voditelj.

Tomi Lapid je preživeo Šoa. O tome više na: http://www.cnn.com/WORLD/meast/9905/18/knesset.01/
Lapid je počeo svoj radni vek kao novinar u Maarivu. Kasnije je postao generalni director izraelske televizije i predsednik Cable TV Union.
1974. godine , kada je većina afričkih zemalja zaoštrila odnose sa Izraelom posle Oktobarskog rata, napisao je članak u Maarivu pod naslovom: “Neću da ćutim zbog Južne Afrike”, "Le'maan D'rom Afrika Lo Ešeše"):

Tomi Lapid je počasni član Internacionalne Raul Valenberg Fondacije The International Raoul Wallenberg Foundation http://www.raoulwallenberg.net
On je i raniji predsednik Šahovske federacije Izraela.
Tommy Lapid na webstranici Kneseta (na engleskom)

Jair Lapid (Yair Lapid) sin Jozefa (Tomija) Lapida I književnice Šulamit Lapid. Rođen je 5.11.1963. godine. Izraelski novena, pisac i TV voditelj. Oženjen je novinarkom Lihi Lapid koju je sreo dok je bio na dužnosti rezerviste u IDF-u. Svoju novinarsku karijeru započeo je kao vojni dopisnik IDF-ovog nedeljnika Ba-Mahane, a dans piše i za Maariv.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License