Komemoracija U Sumi Sores

KOMEMORACIJA U ŠUMI ŠOREŠ

Povodom Jom Hašoa u šumi Šoreš kraj Jerusalima održan je 12. aprila u 16.30 tradicionalni susret članova Hitahduta Udruženja doseljenika iz nekadašnje Jugoslavije. Svečanost je bila posvećena 65 godina od oslobodjena logora Jasenovac. Uprava (Vaad) Hitahduta organizovao je dolazak autobusima i program koji je sakupio neuobičajeno veliki broj ljudi, tako da prostor nije bio dovoljno prostran da bi svi prisutni imali svoje mesto.
Predsednik HOJa, Moše Ben Šahar otvorio je ovaj susret, a rabin Naftali Atijas održao je molitvu u pomen stradalih Jevreja Jugoslavije. Zatim su advokat Zohar Sade, pukovnik Šmuel Ben Šahar i Miri Derman govorili o svojim roditeljima, zatočenicima Jasenovca. U umetničkom programu učestvovali su Šlomo Štern, Olivera, Mia i Tea Mirković i Ranka Pancer Berković. Voditelj programa bio je Daniel Fogel.
Komemoraciji je prisustvovalo dvadeset predstavnika ambasada nekadašnjih republika Jugoslavije. Nažalost, program koji je trajao više od dva sata nije imao prevodioca, tako da gosti, po inače hladnom i vetrovitom vremenu, nisu razumeli program. Naknadno im je dostavljen program pismenim putem. Baklje je zapalila druga generacija zatočenika Jasenovca.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License