Ko Voli Zivot Dugo Zivi

Ko voli život, dugo živi Aleksandar GATALICA, 19.03.2008 18:52:21

ANDREJA Preger u četvrtak puni 96 godina i time postaje najstariji muzičar svih vremena u Srbiji, a po svoj prilici, i najstariji aktivni muzičar na svetu!
Razgovaramo sa njim blizu klavira. Čini se da čitavim njegovim domom dominira polukoncertni "stenvej", jer je za ovog vitalnog muzičara, sviranje i dalje središte života i interesovanja.
Na molbu da se osvrne na gotovo čitavo stoleće života i na pitanje koje osećanje dominira u njemu: počast, sreća što je toliko godina doživeo, ili možda žal i za nekom propuštenom životnom prilikom, Preger odgovara da njegove mnoge godine uglavnom ne zavise samo od ponašanja, već i od gena koje je nasledio.
- Ipak, svako i sam doprinosi trajanju svoga života. Ja sam se trudio da budem što aktivniji u svakom pogledu, i fizički i mentalno. Ni danas u ovim poznim godinama, ne izostavljam jutarnju gimnastiku, a donedavno sam se svake nedelje penjao na Avalu. I dalje stručno proširujem svoje horizonte. Kakav bi to bio profesor koji trajno ne preispituje, obogaćuje i dopunjuje svoje stečeno znanje! Što se tiče ispunjenja životnih težnji i želja, čovek nikada ne može do kraja biti zadovoljan. Težnje moraju biti vrhunske, a ostvarenja uvek zaostaju. Preger je i dalje blizu klavira i vežba, trenutno - Betovenovu sonatu "Les Adieudž". Kaže da ne zna da li baš sviranje produžava život, ali da mu je, svakako, sviranje veliko zadovoljstvo i u ovim poznim godinama.
Prošao je težak životni put. Kao Jevrejin bio je u italijanskoj okupacionoj zoni u Splitu, pa potom u partizanima, kao član Kazališta narodnog oslobođenja.
- Uvek sam bio i ostao optimista, ali nisam mislio da ću dočekati 21. vek. Uspelo mi je da spasem veliki deo svoje porodice od holokausta, što me ispunjava ponosom. Nažalost, pokušaj spasavanja oca nije uspeo i on je stradao u Jasenovcu. To me veoma boli. Smatrao sam svojom dužnošću da se i konkretno i fizički borim protiv nacizma i to mi je uspelo, zbog čega osećam zadovoljstvo. Pobedili smo tu strašnu neman, a ja sam bio mali delić u velikom mehanizmu te borbe - priča Preger.
Prvi jezik koji je u roditeljskom domu u Pečuju naučio bio je mađarski. Potom je prgovorio hrvatski, pa srpski. Zatim je odlično naučio nemački na studijama. Danas govori i francuski i engleski. Preger, ipak, izdvaja srpski i kaže da je na tom jeziku završio sve škole: od osnovne do univerziteta. Njime najbolje vlada i usmeno i pismeno. Iako mu nije maternji, dodaje, srpski smatra svojim najintimnijim jezikom.
Ako se čovek koncentriše na jednu glavnu stvar u životu - postiže uvek najbolji rezultat, tvrdi Preger. On je, dodaje, paralelno radio dve stvari: bavio se muzikom i pravom i zaključuje da bi bilo efikasnije da je sve snage usmerio u jednom pravcu.
- Nema recepta za dug život, ali svakako da mnoge stvari utiču na to da se dugo živi, pre svega stalna aktivnost i zainteresovanost. Smatram kretanje izvorom života. I fizička i mentalna pokretljivost doprinose volji za životom, a bez te volje nema života, nego postoji samo vegetiranje - kaže Preger. - I u mojim devedesetim zanimaju me mnoge stvari, a najviše nečuveni intelektualno-tehnički napredak koji je na svim poljima poprimio neslućene razmere, upravo u poslednjoj polovini stoleća. Pored toliko strašnih nedela, kakav je holokaust, svedoci smo i izuzetnog napretka. Ljudsko društvo je zaista čudovišno i nepredvidljivo.
PRVI AKORDI
- MOJA prva učiteljica klavira bila je Elza Podvinec. Profesorka Elza me je vodila kod svog profesora Hanaka. Bio sam kod njega tri puta tokom 1919. godine. Prvi put je 4. januara te godine zapisao: "Uči vrlo lepo i marljivo, što se vidi na njegovom sviranju. Ozbiljan, inteligentan udar i muzikalnost obećavaju lepu budućnost." Drugi zapis je od 19. aprila iste godine. U to vreme, već je proglašena sovjetska gradska republika i u Pečuju, te on piše: "Drug Andor se veoma razvio. Razuman, valjan, mlad čovek. Ako tako nastavi, biće od njega veliki čovek", piše, između ostalog u autobiografiji "Stoleće uz muziku" u izdanju Fakulteta muzičke umetnosti.
DECA I UNUCI
U PONEDELJAK uveče, u Atrijumu "Etnološkog muzeja" Andreja Preger održaće koncert na kome će nastupiti sa svojom muzičkom "decom i unucima".

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=118143&search=JEVREJI&datum=2008-07-07

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License