Knjigom Protiv Jevreja

Knjigom protiv Jevreja

U Švajcarskoj zatvor, u Srbiji
kataloški broj

Savez jevrejskih opština Srbije zatražio je od Tužilaštva da privremeno zabrani distrubuciju knjige Jirgena Grafa "Mit o holokaustu". Pisac je u Švajcarskoj osuđen na 15 meseci zatvora zbog ove knjige, dok je u Srbiji ona dobila i kataloški broj u Narodnoj biblioteci, navode u Savezu.

U knjizi “Mit o holokaustu”, između ostalog, negira se postojanje gasnih komora u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic. Savez jevrejskih opština je zatražio privremenu zabranu distribucije knjige do okončanja postupka.
“Želimo da vas obavestimo da razmatramo mogućnost javnog protesta ispred Ministarstva pravde. Verujemo da će nam se u tom protestu pridružiti svi oni koji zahtevaju poštovanje zakona kojim je zabranjeno širenje nacionalane, etničke i verske mržnje, što podrazumeva i objavljivanje i rasturanje antisemitskih knjiga", naveo je Savez jevrejskih opština u saopštenju.
Podsetimo, samo poslednjih šest meseci Savez se morao obratiti javnim saopštenjem nekoliko puta zbog antisemitskih izdanja koja se mogu bez problema kupiti u knjižarama u centru grada i redovna su literatura na Sajmu knjiga u Beogradu.
Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak ponovio je po ko zna koji put da oni traže da se knjige ne mogu nabaviti u knjižarama, a ne da njihovi autori budu hapšeni i zatvarani.
“Samo tražimo da se te knjige ne prodaju u knjižarama, da se zaplene i onemogući materijalno dobijanje koristi od njih, jer sam siguran da, onog momenta kada ti, navodno, pisci ne budu imali materijalne koristi, neće to raditi“, kaže Nećak.
Knjiga Jirgena Grafa, koji je u Švajcarskoj 2000. godine osuđen na 15 meseci zatvora, u Srbiji je objavljena nedavno, a od skora je dobila i svoj kataloški broj u Narodnoj biblioteci.
Švajcarska ima snage da spreči širenje takvih laži, a mi tu knjigu, nakon što je njen autor osuđen, objavljujemo“, izjavio je Nećak.
Negiranje Holokausta u mnogim zemljama je krivično delo. Savez jevrejskih opština Srbije podsetio je da je mađarski predsednik Laslo Šoljom nedavno potpisao zakon kojim se negiranje Holokasuata kažnjava zatvorom do tri godine.

eNovine

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License