Kamencici Sjecanja Na Lotikinom Grobu

Kamenčići sjećanja na Lotikinom grobu

Datum: 02.08.2009 20:00
Autor: Radoje Tasić
VIŠEGRAD - Penzionisana profesorka Marlen Celermajer iz Pariza posjetila je ovih dana Višegrad, a bila je na Jevrejskom groblju na Okolištima i na grobu svoje bake Lotike Celermajer, koju je nobelovac Ivo Andrić opisao u jednom poglavlju romana "Na Drini ćuprija".
- Uzbuđena sam jer sam prvi put na grobu slavne junakinje Andrićevog romana. Lotika je, prema predanju koje kruži u mojoj porodici, bila zaista takva kakvu ju je pisac opisao, razborita, odrešita žena, slobodnijeg ponašanja, jer je iz naprednije Galicije došla u pomalo konzervativnu sredinu, uspješno vodila hotel i pomagala brojnu rodbinu - kaže Marlen. Ona je sa predsjednikom jevrejske opštine iz Niša Jasnom Ćirić pored Lotikinog otkrila i grob njenog zeta Abrahama i još grobnih mjesta sa karakterističnim jednostavnim spomenicima porodice Celermajerovih. Marlen i Ćirićeva su na kamene spomenike Celermajerovih umjesto cvijeća postavile okrugle kamenčiće kako nalažu vjerski jevrejski običaji.
Marlen je primio i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović, koji ju je upoznao sa projektom uređenja jevrejskog groblja na Okolištima.
U Višegradu su između dva svjetska rata živjele mnoge jevrejske porodice, od kojih su neke završile život u njemačkim logorima, u gradu su imale i svoju sinagogu, a trenutno u ovom gradu živi samo starica Bukica Romano, čiji je muž Avram sahranio Lotiku na Okolištima. Roman Profesorka Marlen Celermajer iz Pariza pokazala je i Andrićev roman "Na Drini ćuprija" na engleskom jeziku, od koga se ovih dana u Višegradu ne odvaja i koji, u njenoj porodici, moraju da pročitaju sva odrasla djeca.
http://www.glassrpske.com/vijest/9/kultura/25837/cir/Kamencici-sjecanja-na-Lotikinom-grobu.html

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License