Jevrejsko Groblje U Nisu 24 01 2002

Jevrejsko groblje zauzima prostor 120 X 80m2 i potice iz XIX veka, mada postoji mogucnost da je još starije. Tu se nalazi i nadgrobna ploca cuvenog niškog rabina Rahamim Naftali Gedalje. Na groblju je sahranjen veliki broj Jevreja ali ne samo iz Niša, vec i okoline. Postoji zapis da su tu sahranjivani Jevreji Prokuplja, jer ih je bilo. malo pa nisu imali svoju sinagogu i groblje, ali su svoje mrtve prenosili u Niš i tu sahranjivali na jevrejskom groblju.
Spomenici koji se nalaze na današnjem niškom jevrejskom groblju, su u obliku kamenih kovcega, postavljeni u kosim dugim nizovima, jedan kraj drugog na prostoru površine 32 ara. Na svim položenim nadgrobnim spomenicima uklesani su u kamenu dugi tekstovi, na Hebrejskom jeziku, ili pak plasticnim slovima ispisani tekstovi, ali kojih ima manje. Nemaju svoju umetnicku vrednost all imaju izuzetnu kamenorezacku vrednost. Na manjem broju ploca stavljen je srpski prevod, i to su uglavnom ploce iz XX veka (1913, 1915, 1935, 1936), dok na ostalim svakako starijim iz XIX veka, nema ni godine ni prevoda na srpski jezik. Malo je ornamentalne plastike na nadgrobnim plocama, a ona koja postoji je skromna i bez umetnicke vrednosti. Ima ornamenata u obliku polulopte manjeg obima, postavljenim po cetiri u uglove kamene ploce.
Postojala je i Geniza, jer niški rabin Avram Daniti piše 1939 godine, da su niški Jevreji toliko revnosni i brzi bili u "sahranjivanju" podataka, beležnica i knjiga, da nije ostao ni jedan važan podatak za jevrejsku zajednicu u Nišu, sem nekih beležnica koji vode kroz prve dane ove opštine.
Na ovom groblju se sahranjivalo do pocetka Drugog svetskog rata, a zatim je izvršena 1948 godine eksproprijacija groblja, a 1965 god. Skupština opštine Niš zabranjuje sahranjivanje na jevrejskom groblju. Tih godina mnoge porodice vrše eshumaciju svojih pokojnika, prenose ih, najcešce i pokopavaju na jevrejskom groblju u Beogradu.
Danas je jevrejsko groblje u Nišu nemoguce sagledati i pregledati, eventualno fotografisati, potpuno je zapušteno i zaraslo u travu i šiblje, prekriveno tonama dubreta, fekalija i otpadnih materija, nadgrobne ploce su zarasle u korov i travu, rastinje i šiblje dostiže visinu od 2m. Ovakvog izgleda groblje danas predstavlja ruglo grada, mnoge trošne, romske kuce postavljene su na temeljima od nadgrobnih ploca sa ovog groblja, mnoge su korišcenje kao deo kucnog inventara, prolaz izmedu udžerica popločan nadgrobnim plocama, nalazimo ih u štalama romskog naselja, kanali kopani u zemlji za odvod otpadne vode i fekalija ogradeni su nadgrobnim plocama. I sve to naglašavam još jednom prekriveno tonama dubreta, tako da se može reci da je jevrejsko groblje danas postalo deponija smeca.
Osim dvadesetak ploca sa istocne strane groblja,ostali grobovi se ne mogu sagledati i svi su jako ošteceni, tj. razbijeni, oboreni i uništeni. Na groblju se nalazi i jevrejska kapela, ispred koje je grob rabina, u kapeli stanuju Romi. Treba napomenuti da su jedan deo Jevrejskog groblja sa severozapadne strane uzurpirala nekadašnja preduzeca "Metalac" i "Niplast", sa istocne strane Trgovinsko preduzece "Otpad" iz Zrenjanina. Ova preduzeca su takode groblje zatrpale tonama svog otpadnog materijala, tako da je i tu grobove nemoguce sagledati i pregledati. Sa istocne strane je romsko naselje. Uoci Drugog svetskog rata u Nišu je živelo 360 Jevreja, za vreme rata u Nišu je ubijeno oko 1100 Jevreja, rat je odneo sve niške Jevreje, grobovi im se ne znaju, ubijene su citave familije, rodake nemaju, niko ih se više ne seca. Niš nema nikakvog spomen obeležja o njihovom stradanju, o tragicnoj sudbini koja je zadesila naše komšije kojih više nema.
Vandalizam, nemar, zapuštenost su reci koje govore o ovom tekstu.
Žalosno zar ne !

Generalnim urbanistickim planom 1995-2010 god., bice bar se nadam, zašticen prostor jevrejskog groblja, uvaženo je da se taj prostor ocuva kao memorijalni kompleks jevrejske zajednice koja je nekada bila znacajna u Nišu. Generalni urbanistickj plan uraden je u Zavodu za urbanizam Niša.
Ostaje nam da se nadamo i cekamo ostvarenje ovog plana.

24.01.2002 god. Niš

Jasna Ciric

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License