Jevrejski Humor

VIC 8

Kad je u svoje doba Ben Gurion dao ostavku i povukao se u kibuc zvan Sde Boker, umalo da nije upropastio kolektiv. Naime, energično je odbio bilo kakve privilegije. Zato, kad je objavio da se neće držati dijete koju mu je lekar propisao, nego će jesti isto što i svi ostali u kibucu, celi je kibuc morao preći na oštru dijetu bez soli i s malo belančevina. Nešto kasnije, morali su pokrenuti tečajeve grčkog jezika za sve članove kibuca, jer naš velikan, ljubitelj Platona, nije nipošto hteo sam uživati u plemenitim idejama velikog filozofa.
Zabeležio Ephraim Kishon

VIC 7

Razgovor između dva poslovna konkurenta na peronu železničke stanice u Varšavi:
- Gospodine Goldštajn, kuda vas vode poslovi?
- U Minsk.
- Aha, Vi kažete Minsk samo da bih ja poverovao da Vi putujete u Pinsk, što bi značilo da Vi lažete - što znači da Vi putujete u Minsk!

VIC 6

Jedan ruski general dolazi u Helm i razgovara za mesnim rabinom:
General: Da li se ikada među vama Jevrejima rodio neki veliki čovek?
Rabin: Ne, samo deca.

VIC 5

Jedan Jevrejin dolazi kod rabina i priča mu kako se oseća zabrinut.
Zašto, pita rabin.
Jevrejin: U Talmudu stoji da svaki put kada puterom namazan hleb padne na pod, padne na premazanu stranu. Danas mi je ispala kriška hleba iz ruke i pala je na nenamzanu stranu.
Rabi: Izuzetak.
Jevrejin: Ne, rabi, u Talmudu stoji „uvek“.
Rabin: Dođi sutra. Da razmislim samo.
Sledećeg jutra dolazi Jevrejin i ponovo pita rabina.
Rabin. Talmud je u pravu. Namazana kriška hleba pada uvek na stranu sa puterom, ali ti, glupane, namazao si pogrešnu stranu.

VIC 4

Rabin kaže krojaču Moši: Neverovatno Mošo, Bog je stvorio svet za šest dana a tebi treba više od mesec dana za skrojiš pantalone za mene.
Moša: Ali rebe, pogledaj kakav je svet a pogledaj moje pantalone.

VIC 3

Ako čovek ispriča jedan vic seljaku, on se smeje tri puta – kada je vic ispričan, kada mu je objašnjen i kada je shvatio.
Ako se bogatašu ispriča, on se smeje samo dva puta – kada mu se vic ispričao i kada mu se objasnio. Nikada neće ukapirati.
Jedan oficir se nasmeje samo jedanput – kada mu se ispriča vic. Ne dozvoljava da mu se objasni pa time i ne shvati šalu.
Ali kada ispričaš vic jednom Jevrejinu, on te prekine i kaže da da je vic star. Umesto toga on želi da tebi ispriča svoju još smešniju verziju.

VIC 2

Jedan zabrinuti Jevrejin priča:
Moj sin hoće da se pokrsti. Šta da radim? Išao sam kod Levija koji isto imao problema sa sinom. Šta je uradio? Odgovorio mi je da je bio kod rabina. I onda sam ja otišao kod rabina. I šta je on odgovorio? I on ima problema sa sinom. Onda sam pitao rabina šta je uradio po tom pitanju. On mi je odgovorio da je pitao Boga. I šta je onda Bog odgovorio? Rekao je da i on ima sina …

VIC 1

Sedela jednom dva velika i poznata rabina u istom kupeu voza. Putnici koji su sedeli oko njih načuljili su uši da čuju interesantnu diskusiju između njih dvojice, ali nikakve diskusije nije bilo. Na kraju, jedan od putnika upita:
- Ovde sede dvojica velikih i poznatih rabina, specijalista Talmuda. Kako to da nemate nijednu reč da uputite jedan drugome?
Jedan od dvojice odgovara:
- On je veliki rabin i ja sam veliki rabin. On zna sve i ja znam sve. O čemu da pričamo?


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License