Izraelski Premijer Pretrpeo Tezak Mozdani Udar

Ivan Ninić

Izraelski premijer pretrpeo težak moždani udar

Arijel Šaron i dalje u komi

Šaronov moždani udar 18. decembra 2005. očigledno nije bio tako bezazlen kako su tada rekli izraelski lekari. Premijer se posle nedelju dana vratio na posao, ali pred Novu godinu mediji su javili da će biti podvrgnut manjoj operaciji srca i nagovestili sredu, 4. januar, kao dan odlaska u bolnicu. I zaista se tog dana Šaron vratio u bolnicu, ali pod sasvim drukčijim okolnostima.

Predsedniku izraelske vlade pozlilo je u sredu 4. januara u večernjim časovoma i on je helikopterom prebačen sa svog imanja u bolnicu u Beer Ševi, a zatim u jerusalimsku bolnicu Hadasu. Drugi moždani udar bio je znatno jačeg intenziteta i operacija kojoj je podvrgnut trajala je šest časova, pa je prekinuta da bi rano ujutru bila nastavljena. Trenutno je na intenzivnoj nezi. Duga operacija ukazuje da je došlo do ozbiljnijeg oštećenja mozga.

Pored Šaronovog zdravstvenog stanja, medije i građane Izraela razumljivo interesuje kakvu će ono implikaciju imati na politička kretanja u zemlji. Krajem januara predviđaju se parlamentarni izbori na palestinskim teritorijama, a 28. marta u Izraelu. Novoformirana partija Arijela Šarona, Kadima, trebalo bi do tada da formira svoj stav prema izraelskoj politici za sledeći mandat Kneseta. Laburistička partija Avoda, sa novim rukovodstvom i Amirom Perecom na čelu, naginje ka pregovorima sa sadašnjim palestinskim rukovodstvom, mada se ne zna u kakvom će ono položaju biti nakon januarskih izbora. Na drugom kraju izraelskog političkog spektra desničarski Likud zagovornik je politike proširenog Izraela, zadržavanja osvojenih teritorija 1967. godine i vođenja politike koja primat daje vojnoj nadmoći i bezbednosti. Očekuje se da bi Kadima u predizbornoj kampanji formulisala svoj stav i zagovarala novo, masivnije povlačenje izraelskih trupa i jevrejskih stanovnika sa Zapadne obale, u dogovoru sa palestinskim predstavnicima, ili jednostrano, kao što je bilo u slučaju Gaze. Za razliku od Likuda, Kadima i Avoda u svojoj političkoj agendi predviđaju rešenje bliskoistočnog sukoba u vidu dve demokratske države - Izraela i Palestine.

Šaronova bolest može da spreči Kadimu da razradi i definiše stav koji će da prezentuje glasačkom telu, jer Šaron nije imao običaj da saopštava svoje političke namere do kraja. On ih je nagoveštavao, a detalji bi se doznali u poslednjem trenutku. Kako je gotovo izvesno da sadašnji izraelski premijer neće više aktivno učestvovati u političkom životu Izraela, stavovi novoformirane stranke biće verovatno transparentniji i definisaniji sa čelnicima centra, Ehudom Olmetom i Cipi Livni.

U Jerusalimu je održana specijalna sednica izraelske vlade, koju je sazvao vršilac dužnosti premijera Ehud Olmert, pošto se premijer Arijel Šaron nalazi u bolnici u kritičnom stanju posle moždanog udara. AP prenosi izjavu jednog ministra da je sednica sazvana kako bi izraelskom narodu bila poslata poruka da je situacija stabilna. Prerogativi premijera prebačeni su na zamenika predsednika vlade Olmerta.

DANAS, januara 2006.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License