Izrael Je Protiv Smrti

Ivan Ninić

Izrael je protiv smrti

Ustav Izraela je Tora, tj. Petoknjizje. Izraelci ne menjaju ustav svake prestupne godine. Ova zemlja je neka vrsta Nove Sparte, svaki drugi poslanik u Knesetu je bivsi pukovnik ili general, a to su i direktori preduzeca i ustanova.

Izraelci bi vise voleli da je njihova zemlja slicna klasicnoj Atini, gde se neguje nauka i umetnost, ali okruzenje joj ne dozvoljava u potpunosti tu mogucnost.

Ovde ljudi nemaju problema sa palestinskim Arapima. I sami deluju vrlo istocnjacki, jer su deo Orijenta. Izrael izgradjuje zemlju po ljudskoj meri u teskim pustinjskim uslovima. Covek dokazuje da se radom moze nadoknaditi ono sto mu surova priroda nije podarila. Zemlja bez nafte, bez dijamanata, bez bilo kakvih sirovina. Samo Mrtvo more i Jerusalim. Sve svoje plodove rada i znanje o koriscenju vode, koja je ovde skuplja od nafte, spremna je da deli, i deli se, sa susedima.

Ali susedi imaju probleme. Oni ne zele da dele bogatstvo, niti zemlju. Traze sve. Ne kriju to i javno izjavljuju na svim radio i TV stanicama sirom arapskog sveta.

Nobelovac za mir palestinskih Arapa osnovao je skolski sistem za gajenje smrti. Od zabavista do fakulteta, glavni obavezni predmet je samoubistvo. U tradiciji asasina, palestinski Arapi se opredeljuju za pogresan stav u istoriji. Za vreme Drugog svetskog rata su bili za Treci rajh. Za vreme Hladnog rata privoleli su se sovjetskom ekspanzionizmu. U Zalivskom ratu za gusarstvo Sadama Huseina. Sada su skinuli i posljedni veo svoje promasenosti da bi izabrali samu smrt.

Ljudski zivot ni ranije nije na Bliskom istoku cenjen civilizovanim arsinima. Jordanci su pocetkom sedamdesetih istrebili 10.000 Palestinaca. Taj dogadjaj je zapamcen u istoriji kao crni septembar. Sirijsko rukovodstvo sprecilo je pobunu oficira u gradu Homsu i obezglavilo, takodje, desetak hiljada svojih sugradjana, a Sadam Husein koristi svoje Kurde kao kunice na kojima isprobava efikasnost naucnih dostignuca u razvoju bojnih i bioloskih otrova.

Izrael se vratio u svoju staru-novu drzavu da obnovi sruseni dom.

U okruzenju filozofije i prakse smrti, kada opasnost vreba sa svih strana, covek mora brzo i efikasno da reaguje, ako zeli da opstane.

Maj 2002

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License