Izlozba Logor Banjica U Istorijskom Arhivu Beograda

Izložba Logor Banjica u Istorijskom arhivu Beograda

15. April -> 16. April, Izvor : Studio B

Izložba "Logor Banjica/Logoraši 1941-1944" biće otvorena u četvrtak u Istorijskom arhivu Beograda, u sklopu manifestacije "Dani Beograda".

Izložbom će biti najavljeno objavljivanje originalnih knjiga građe Banjičkog logora, čija se promocija očekuje 9. maja, saopšteno je iz Istorijskog arhiva Beograda.

Kroz logor Banjica od 10. jula 1941. do 3. oktobra 1944. prošlo je 23.637 zatočenika zvanično ubeleženih u osam knjiga o evidenciji pritvorenika, koje je uredno vodila logorska uprava, s detaljnim podacima o datumu streljanja, puštanja na slobodu ili odvođenja u druge logore širom Evrope, navodi se u saopštenju.

U logor su dovođeni predratni opozicionari državnog režima, intelektualci, patriote i demokrate, zarobljeni partizani, ilegalci, komunisti i levičarski opredeljeni građani, pripadnici četničkog pokreta, građani zahvaćeni policijskim racijama, taoci, zemljoradnici.

Zatočenici su bili razne starosne dobi, starci, majke s decom, muškarci i žene raznih nacionalnosti. Najviše zatočenika je bilo u mladalačkom dobu od 20 do 30 godina.

S namerom da se građani podsete na žrtve u Drugom svetskom ratu, na izložbi će biti prikazani skenovi knjiga i fotografije pritvorenika raspoređenih u prostoru.

Na monitorima će biti prikazan izgled koncentracionog logora Banjica, fotografije predstavnika nemačkih i srpskih kvislinških vlasti, streljanje poslednje grupe zatočenika u logoru, asanacija terena strelišta u Jajincima, ekshumacija, identifikacija i sahrana žrtava logora Banjica.

Vizuelni efekat prati iščitavanje imena streljanih zatočenika. Izložbu će u 19 časova otvoriti direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License