Izjava Vedrane Rudan Je Cisti Antisemitizam

ŽIDOVSKE ZAJEDNICE SLOŽNE:

VIDEO: Izjava Vedrane Rudan je čisti antisemitizam

Vedrana Rudan je manifestacija jedne šire bolesti koja se manifestira u hrvatskom društvu, a to je antisemitizam, ističe Ivo Goldstein.

Objavljeno: 27.01.2009 23:34h

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel i Židovskoj općini Zagreb prošlo je antisemitskim nastupom Vedrane Rudan na Novoj TV. Njena izjava kako Židovi napokon trebaju postati ljudi, nekoliko puta se spominjala u govorima, a teška godišnjica stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu postala je još teža.

Predsjednik Bet Israela Ivo Goldstein nije mogao skriti svoju razočaranost što je na nacionalnoj televiziji prikazan takav komentar. Smatra kako je Vedrana Rudan jedna neozbiljna osoba koja se pokušava na posve krivi način baviti ozbiljnim stvarima, dodajući kako je besmisleno braniti se od takvih tvrdnji.

- Na žalost, gospođa Rudan je manifestacija jedne šire bolesti koja se manifestira u hrvatskom društvu, a to je antisemitizam - ističe Goldstein.

Židovska vjerska zajednica Bet Israel razmišljala je i o tužbi protiv Vedrane Rudan, koja je nakon samo jedne emisije IN magazina izgubila svoju rubriku.

- Ne bih sada o koracima koje ćemo poduzeti. Stvari se moraju malo smiriti pa ćemo onda vidjeti što ćemo napraviti, ali neki će se koraci morati poduzeti - smatra Goldstein. Ipak, mali palestinski dječak koji je poginuo u izraelskom napadu, kojeg Rudan spominje u svojoj rubrici, je žrtva izraelske politike, pred čime se ne mogu zatvarati oči. Rubrika Vedrane Rudan tek jedna u nizu antisemitskih provokacija

- Žrtva je žrtva i ja ne mogu drugo reći nego da žalim svaku žrtvu, ne samo civilnu, već svaku žrtvu koja je pala u ratu. Međutim, sve te činjenice i svaka takva žrtva se treba staviti u određeni kontekst i ne izvlačiti neke primjere nauštrb nekih drugih - ističe predsjednik Bet Israela.

Na kraju dodaje kako je rubrika Vedrane Rudan tek jedna u nizu antisemitskih provokacija koje su se zaredale posljednjih dana. Najstrašnija se dogodila tik prije obilježavanja Međunarodnog dana holokausta.

- S jednog telefonskog broja, čini se telefonske govornice iz Splita, je došla dojava da je ovdje postavljena bomba, da će sve otići u zrak za sat vremena, uz pogrde i psovke na račun Židova. Mi smo odmah alarmirali policiju, koja je stigla i pregledala čitavu zgradu. Sva sreća, ništa nisu našli - ispričao je Goldstein.

S njim se slaže i potpredsjednica Židovske općine Zagreb Sanja Zoričić Tabaković slučajno je vidjela komentar Vedrane Rudan. Kako kaže, ne bi ga ni pogledala da joj jedna stvar nije privukla pažnju.

Razmišljali smo o tužbi i poslali smo tu izjavu u svijet

- Čula sam da govori o ratu između Židova i Palestinaca, i baš zato što nije rekla Izraela i Palestine, ja sam to s puno pažnje počela gledati. Šokirana sam s takvim pravim antisemitskim ispadom - ističe Zoričić Tabaković, dodajući kako se ne može povezivati holokaust i dim iz Auschwitza s bilo kakvom dnevnom politikom i bilo kakvim ratovima današnjice.

Ističe kako to ne znači da se ne može kritizirati izraelska politika, ali komentar Vedrane Rudan je čisti antisemitizam, na koji treba reagirati.

- Razmišljali smo o tužbi i poslali smo tu izjavu u svijet. Nismo konačno odlučili što ćemo napraviti, čak nisam sigurna da je na nama da mi nešto s tim poduzimamo - izjavila je potpredsjednica Židovske općine Zagreb. Dodaje kako se treba govoriti o svim žrtvama, pa tako i palestinskim, ali antisemitski je dovoditi izraelsko-palestinski rat u kontekst u koji ga je dovela Vedrana Rudan.

Žarko Puhovski, koji je održao najpotresniji govor na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Bet Israelu, smatra kako je neukusno i neozbiljno iznositi takve komentare u kontekstu zabavne emisije poput IN magazina.

Izjava Vedrane Rudan sigurno pomaže antisemitskom duhu

- U kontekstu poluhumoristične emisije treba reći da je to neukusno i da to sigurno pomaže antisemitskom duhu koji postoji u jednom dijelu pučanstva. Taj dio je mali, ali svejedno postoji - ističe Puhovski.

Kako kaže on je protiv tužbi, pa tako i ove. Dovoljno je reći da se radi o nečem neukusnom, smatra Puhovski.

- Vedrana Rudan je dovoljno inteligentna i dovoljno obrazovana osoba da shvati da je učinila grešku koja se može relativno jednostavno ispraviti - ističe. Smatra kako uopće nema spora o tome da je svaka žrtva jednaka i da je došlo do rata u kojem je omjer žrtava sto naprama jedan. O svakoj žrtvi treba govoriti, završava Puhovski.

http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=228681

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License