Iz Likovnog Opusa Melite Kraus

Iz likovnog opusa
Melite Kraus

Melita Kraus, rođena je 1954. u Bjelovaru. Diplomirani je politolog i radi kao profesor etike u srednjoj školi. Slikanjem se bavi od detinjstva, ali je izlagati počela 1991. godine. Sudelovala je na više od stotinak grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.
U poslednjih nekoliko godina osim slikarstvom bavi se pisanjem i ilustrovanjem knjiga za decu. Do sada je objavila nekoliko autorskih slikovnica od kojih su neke prevedene na engleski jezik.
Od 2004. član je Hrvatskog društva knjiženika za djecu i mlade.
Članica ULUPUH-a i HDLU-a od 2011.

Melita Kraus se trenutno bavi ilustracijom Singe-rove priče o Gimpelu, zatim radi velike formate slika, na temu jidiš romansi i umetničke obrade lite-rarnih dela - art-books. Jedna od njih, o Golemu, bi-la je izložena na zagrebačkom Bijenalu ilustracija, održanom 5. juna 2012.
Art knjige su vrlo zapažene i predstavljaju dug i naporan rad. Melita Kraus ih radi tako što na stare očeve medicinske knjige, stranicu po stranicu, lepi svileni papir i na taj način stvara svoju verziju priče.
Takođe, 6.9.2012 imaće veliku samostalnu izložbu u ULUPUH-ovoj galeriji u Zagrebu. Izložba se zove "Oslikavanje riječi". Glavna tema su jevrejski mi-tovi, priče i jidiš romanse koje su polazište za slike velikih formata.
Više informacija o Meliti Kraus može se naći na njenoj web stranici www.melitakraus.com

SLIDESHOW


Nada Vrkljan-Križić: Lica između kaosa i reda

Darko Glavan: Sustavno oslikani svijet snova

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License