Ivanji Ildi

Ildi Ivanji se rodila 6. 9. 1933. u Velikom Bečkereku, tada Petrovgradu, sada Zrenjaninu. Osnovnu školu započela u rodnom gradu. Posle okupacije Jugoslavije, 1941, biva odvojena od svojih roditelja. kojn su kao Jevreji ubrzo likvndirani. Život i školovanje nastavlja u Subotici. U međuvremenu i sama biva deportovana i od 19441945. nalazi se u raznim manje ili više poznatim logorima Mađarske i Nemačke (Bergen Belzen, Terezin itd.). Diplomu Muzičke Akademije stiče 1959. godine odsek za klavir.

Od 1951. bavi se novinarstvom (HID, Mladost, Mlada Kultura, Omladina). U Televiziji Beograd zapošljava se 1960, gde i sada radi. Na temu muzike sa poznatim ličnostima napravila za 35 godina 300 intervjua, između ostalih sa Mešom Selimovićem, Ginterom Grasom, Lajošem Zilahijem, Gabrielom Figuerasom. Čarlijem Mingusom, Lajonelom Hemptonom, Andreom Navarom, Vladimirom Pogačićem, Dejanom Medakovićem, Dragoslavom Srejovićem, Slobodanom Selenićem, Tomislavom Peternekom, Pamelom Pikaso, Otom Bihaljijem, Jovanom Ćirilovim, Mirom Trailović, Marinkom Benzonom, Oljom Ivanjicki, Brankom Ćopićem, Gitom NušićPredić i mnogim drugima. Savladala kompletnu televizijsku tehnologiju, tako da u dokumentarnomuzičkoj seriji „Prvi koncert" naizmenično radi kao snimatelj, montažer, realizator i novinar voditelj.

Sa Petrom Teslićem kao jedinim saradnikom na tom projektu snimila podvodni srilm sa blimpovanom kamerom na muziku Petra Bergama „Navigare necesse est…" Voli da putuje svim mogućim prevoznim sredstvima, a naročito u Izrael, gde vreme provodi kod prijatelja iz detirvstva ili u Kibucu „Bejt Lohamei ha Getaot („Kuća ratnika Geta").

Sportom se bavi intenzivno, u detinjstvu parternom gimnastikom, mačevanjem, plivanjem a kasnije sportskim ronjenjem sa opremom. Ronila u Jadranskom moru sa svojim trenerom Zoranom Fotićem, zatim takoće u Jadranu i kod Šarm el Šejka sa Tomislavom Peternekom, svojim suprugom i drugima.

Veoma zainteresovana za Ekološki pokret, naročito za zaštitu napuštenih pasa, sa čijom se sudbinom potpuno identifikuje. Za sada napisala veći broj članaka, TV scenarija, dve knjige, koji se ne mogu nazvati romanima Kapija opklade, KOV Vršac, 1995 (rasprodata za nekoliko meseci), i Prazno polje razgovori sa Dragoslavom Srejovićem, sada u štampi, takoće kod KOV - Vršac.

ildi1.jpg ILDI IVANJI, KAPIJA OPKLADE , uz dozvolu autora:

ildi1.jpg THE BETTING GATE, By Ildi Ivanji, Translation: Marta Malagurski , uz dozvolu autora:

ildi1.jpg WETTEN AM TOR, Ildi Ivanji, Aus dem Serbokroatischen von Milo Dor, uz dozvolu autora:

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License