Ispovest Strasnog Sakupljaca Knjiga

Mila Milosavljević
Ispovest strasnog sakupljača knjiga

Izdavačka kuća „Geopoetika“ upravo je objavila knjigu „Biblioteka noću“ Alberta Mangela, kanadskog književnika koji je boravio u Srbiji kao gost novosadskog „Prozefesta“. Delo ovog pisca pod nazivom „Biblioteka noću“ pobudiće svojom neo-bičnom tematikom pažnju svih knjigoljubaca.
Prema rečima samog pisca, inače strastvenog „sakupljača knjiga“, on je „manje oduševljen urednim nizom datuma i imena, a više našim skupljačkim trudom“.

- Biblioteke, bilo da su moje sopstvene ili one koju delim sa širom čitalačkom publikom, oduvek su mi se činile kao prijatna suluda mesta i koliko god moje sećanje seže, oduvek me je opijala njihova lavirintska logika koja nagoveštava da razum (ako ne već umeće i znanje) vlada nad kakofonim rasporedom knjiga. Nalazim avanturističko zadovoljstvo u tome da se izgubim među pretrpanim policama, praznoverno ubeđen da će me svaka ustanovljena hijerarhija slova ili brojeva jednog dana dovesti do obećanog odredišta. Knjige su odavno sredstva majstorije proricanja sudbine.
Po Nortropu Fraju, velika biblioteka zaista poseduje dar jezika i beskrajnu snagu telepatske komunikacije - beleži Mangel u predgovoru svoje knjige. Kako sam ističe, on je „pod uticajem takvih prijatnih zabluda“ pola veka proveo u prikupljanju knjiga.

- Izrazito velikodušne, moje knjige od mene ništa ne zahtevaju, već samo pružaju sve vrste prosvetljenja… Moje knjige znaju beskrajno više od mene i zahvalan sam što uopšte podnose moje prisustvo. Ljubav prema bibliotekama, kao i sve ostale ljubavi, mora se steći. Niko ko po prvi put stupa u prostoriju sačinjenu od knjiga ne može instinktivno znati kako da se ponaša, šta se od njega očekuje, šta mu se nudi, šta mu je dozvoljeno - beleži u uvodniku knjige“ njen autor, koji je „u svojoj budalastoj mladosti“, dok su njegovi prijatelji razmišljali o herojskim poduhvatima na području građevine, prava, finansija ili nacionalne politike, sanjao o tome da postane bibliotekar.
Alberto Mangel u svojoj knjizi otkriva biblioteku kao mit, red, prostor, moć, sen, oblik, potom kao igru slučaja, zatim kao radionicu, kao um, kao ostrvo, kao opstanak, zaborav, imaginaciju, zatim kao identitet i konačno – kao dom.

- Izvan domena teologije i fantastike malo je onih koji mogu posumnjati u to da su glavne odlike celog našeg sveta manjak smisla i nedostatak očevidne svrhe. No, ipak, uz iznenađujući optimizam, i dalje skladištimo sve moguće deliće informacija do kojih uspevamo da dođemo u vidu svitaka i knjiga i kompjuterskih čipova, na nepreglednim nizovima po-lica biblioteka, bilo da su one materijalne ili virtuelne, dirljivo uporni u nameri da ovom svetu damo makar privid smisla i reda, dok istovremeno savršeno dobro znamo da su, koliko god da želimo da verujemo u suprotno, naša nastojanja žalosno osuđena na neuspeh. No, zašto to onda činimo? Premda sam od početka znao da će ovo pitanje najverovatnije ostati bez odgovora, traganje za njim činilo mi se vredno samo po sebi. Ova knjiga je priča o tom traganju - zaključuje Mangel.
Prema oceni Vladislava Bajca, reč je o knjizi, o suštinskoj ulozi biblioteka u ljudskoj civilizaciji, koja istovremeno pokriva veliku istorijsku dubinu kao i ogromnu geografsku širinu, od drevnog Egipta i stare Helade do arapskog sveta, ali i Kine, Rima, pa sve do inostranog pretraživača.

- Iznad svega, Mangelovom vrcavom mišlju, ličnim sećanjima i neizmernim znanjem, ona doseže u zvezdane visine. “Biblioteka noću“ je hram pisanoj reči sazidan od najčvršćih misli i od najpostojanijeg vezivnog materijala, ljubavi - naglasio je Bajac.
Rođen je u Buenos Ajresu 1948, državljanin je Kanade, a trenutno živi u Francuskoj. Detinjstvo je proveo u Izraelu, gde mu je otac službovao kao argentinski ambasador, a potom je pohađao školu u Argentini. U Evropu odlazi 1968. i u nekoliko narednih godina, sa izuzetkom jedne godine provedene ponovo u Buenos Ajresu, kada je radio kao novinar za list Nacion, živeo je u Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Italiji, zarađujući povremeno kao čitač tekstova za različite izdavačke kuće. Po objavljivanju „Rečnika izmišljenih mesta“ napisanog u saradnji sa Đanijem Gvadalupijem, 1982. godine, preselio se u Kanadu. Priredio je preko deset antologija kratkih priča sa najrazličitijim temama, od fantastičnih do erotskih, i napisao nekoliko knjiga kako lepe književnosti, tako i stručnih, između ostalog knjigu „Istorija čitanja“, za koju je dobio francusku nagradu „Prix Medicis“, prevedenu na trideset i dva jezika. Objavio je knjigu eseja “U šumi iza ogledala - eseji o rečima u svetu“, zatim „Čitalačke slike“, „Sa Borhesom“, „Biblioteka noću“, “Grad reči“ i romane “Stigoše iz inostranstva“, “Stivenson pod palmama“. Alberto Mangel je dobitnik stipendije „Gugenhajm“. Nosilac je titule “Ordre des Arts et des Lettres“. Prvi je dobitnik srpske nagrade “Milorad Vidaković“ za 2008. godinu.

Čitalac ima pravo da ne pročita knjigu
U čast kanadskog pisca Alberta Mangela, koji je boravo u Srbiji, u organizaciji Pen centru upriličen je razgovori o njegovoj nedavno objavljenoj knjizi.
Poznati pisac prethodno je bio u Novom Sadu, gde je između ostalog, dobio priznanje „Milovan Vidaković“ na Međunarodnom festivalu proze. Skup je pozdravila Vida Ognjenović, predsednik srpskog PEN-a, na engleskom, a potom Patrik Iber, iz kanadske ambasade, na srpskom. Alberto Mangel je govorio o tome kako iz Beograda ide u London na kongres svetskog PEN-a koji je posvećen pravima čitalaca čiji je on i pobornik i istražitelj.
- Čitalac ima pravo da ne pročita knjigu do kraja, ima pravo da izabere knjigu koju je kritika odbacila, ima pravo da bira po sopstvenoj volji, ima pravo da ne čita uopšte - rekao je Mangel. Ovaj, kako su ga prozvali književni znalci, posvećenik fenomena čitanja, autor knjiga o „duhu, telu i životu biblioterka“, kao mladić bio je čitač čuvenom slepom piscu H. L. Borhesu. Pričao je o pitanju ličnog i nacionalnog identiteta, o tome kako je u kratkoj šetnji Beogradom kupio knjigu iz 1591. kako ima biblioteku od 30.000 knjiga za koju mu fali još bar dva života, kako knjige mogu biti prijatelji, poznanici, prolaznici… T.Nj.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License