Freiberger Ruben

Najnoviji spomenik na Herclovoj Gori u Jerusalimu (Aleja velikana): Necer Aharon (Poslednji izdanak) - u spomen na one momke i devojke koji su kao jedini preživeli iz svojih porodica stigli u Eretz Israel i tu dali svoj život za slobodu zemlje - a nisu ostavili naslednika. Medju njima je i Reuven Yaron / Ruben Freiberger.
snimke poslao: Dušan Mihalek

Ruben Freiberger
Jedan od jedanaest dečaka i devojčica koji su uspeli da u nedelju 7 februara 1943. Godine krenu iz Zagreba ka Budimpešti. To je bio epilog velike borbe da se bar neko dete spasi iz NDH-a. Nadrabinu Miroslavu Šalomu Frajbergeru je bilo ponuđeno da i on otputuje kao pratilac, kako bi se spasio. Odbio je. Samo je njegov jedanaestogodišnji sin krenuo. Na spiskovima je bilo imena još većeg broja hrvatske/jugoslovenske dece, ali na proputovanju kroz Mađarsku njihova imena dobila su deca iz te zemlje i Slovačke (većina dece iz Hrvatske i nije više bila u životu). Pet dana posle napuštanja Zagreba, deca su stigla u Bukurešt. Jedan od ključnih osoba u spašavanju te dece bila je i Marija Bauer koja je živela u Istanbulu. U Bukureštu je sačekala transport dece nadajući se da je među njima i njen unuk Fedor-Feđa Frank. Pod Fedorovim imenom doputovalo je drugo dete. (Fedor-Feđa je zajedno s majkom ugušen na ulicama Beograda na putu za Jajince sa Sajmišta, dok je otac Makso bio ubijen još 1941. Godine u Kerestincu.)
Posle 16 dana putovanja, deca su napokon stigla u Palestinu.
Ruben Freiberger je izgubio oca i majku, Miroslava Šaloma i Irenu Freiberger. Oboje su deportovani u Auschwitz. Izgubio je i deku i baku Antuna i Anku, kao i tetku Ljubicu. Grob im se ne zna. Jedino je preživela tetka Hilda Singer u Los Angelesu. MH

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License