Davidu Grosmanu Nacionalna Jevrejska Nagrada Za Knjigu Godin

Davidu Grosmanu

Nacionalna jevrejska nagrada za knjigu godine

David Grosman dobitnik je Nacionalne jevrejske nagrade za knjigu godine za roman Do kraja zemlje koji je dosad preveden na blizu trideset jezika, saopšteno je iz beogradskog Arhipelaga. U najužem izboru, pored Grosmano-vog našli su se i romani Nevidljivi most Džuli Orindžer, Uputstva Adama Levina i Nemezis Filipa Rota.

Nacionalnu jevrejsku nagradu za knjigu godine od 1948. dodeljuje Nacionalni jevrejski savet za knjigu, a nagrada se tradicionalno dodeljuje u Njujorku. U proteklih nekoliko meseci Grosman je dobio nekoliko velikih svetskih priznanja, među kojima su nagrade Albatros i Nagrada nemačkih izdavača i knjižara za mir. Njegov roman Do kraja zemlje, objavljen pre pola godine u prevodu Davida Albaharija i u izdanju njegovog srpskog izdavača Arhipelaga, svetska kritika je ocenila kao novo remek-delo velikog majstora savremene svetske književnosti. Polovinom aprila ove godine David Grosman je na Međunarodnom književnom festivalu Prose fest u Novom Sadu dobio nagradu Milovan Vidaković.

Napisan na blizu 600 strana, roman Do kraja zemlje uzbudljiva je, nesvakidašnje moćna i ispunjena saga o izraelsko-palestinskim odnosima, o ljubavi i patnji, i o pogibiji sina u ratu sa Hezbolahom u Libanu. Čudesna snaga Grosmanovog romana proističe iz sposobnosti da istoriju svede na ljudsku meru, a da u običnosti otkrije slojeve istorije i nužnosti koje je ona izazvala. Kako sam Grosman kaže, roman Do kraja sveta njegova je najintimnija knjiga. Govoreći o istoriji izraelsko-palestinskih odnosa, Grosman pripoveda o savremenim događajima, a jedno od finala ove uzbudljive i voluminozne knjige jeste pogibija piščevog sina u jedinicima izraelske vojske na samom kraju rata sa Hezbolahom. K. A. D. Danas

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License