Davico Benko

Benko Davičo (1872-1913)
Jedan od najsjajnijih predstavnika beogradskog jevrejstva, ponosan Jevrejin i ujedno iskren srpski rodoljub, talentovan pravnik, odlučan govornik, čuveni advokat, zaslužan književni radnik, Benko Davičo je uneo nov duh u jevrejsku sredinu, a bio je takođe i jedan od neimara srpsko-jevrejskog bratstva. Njegov deda po ocu, Hajim Da-vičo bio je poverenik kneza Miloša, tvorca moderne Srbi-je i modernog oružja za srpsku vojsku koja se tada tek stvarala. O njemu David A. Alkalaj piše:
„U stvaranje i jačanje… srdačnih veza između Jevreja i srpske sredine, Benko Davičo je uneo svu sentimentalnost, romantiku i pesničku tradiciju porodice Davičo čiji su sinovi uspeli da budu i odani poverenici kneza Miloša i vešti nabavljači oružja za srpsku vojsku. Za onu malenu Srbiju i za širokogrude Srbijance imao je Benko po tradiciji nasleđenu ljubav za koju nije bilo mere ni granica. Uvek gord na svoje jevrejstvo, prav i uspravan kao Jevrejin, Benko Davičo bio je među prvima u patriotizmu prema ovoj zemlji… Njegovom inicijativom sazvan je zbor beogradskih Jevreja 1908. godine da protestuje protiv aneksije Bosne i Hercegovine. Rezolucija koja je tada doneta dostavljena je svim jevrejskim opštinama u Evropi… Ako su se ravnopravnost srbijanskih Jevreja i bratski stav srpske sredine prema njima bili pročuli nadaleko, za to se ima zahvaliti neimarima tih zdravih odnosa. Među njima jedno od najlepših mesta zauzima Ben-ko Davičo. Oni su pokazali da se može biti ponosan Jevrejin u svakom pogledu i u svakoj prilici i istovremeno takmičiti se u patriotizmu sa prvim sinovima ove zemlje. Benkova generacija, Šemaja Demajo, dr Solomon Alkalaj i drugi, produžila je jevrejski javni rad u pravcu koji je on inaugurisao.
… Benko Davičo je osvedočio svoj veliki patriotizam ličnom žrtvom: svojim životom. Onaj kršni kapetan koji je svoju četu junački vodio iz borbe u borbu, podlegao je jula 1913. za vreme srpsko-bugarskog rata kao žrtva kole-rične zaraze."59
Iz knjige JEVREJI ZA SLOBODU SRBIJE 1912-1918
BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License