Austrougarski Vojnici Sahranjeni Na Niskom

AUSTROUGARSKI VOJNICI SAHRANJENI NA NA NIŠKOM JEVREJSKOM GROBLJU 1914-1918

AUSTROHUNGARIAN JEWISH SOLDIERS, FALLEN DURING THE FIRST WORLD WAR AND BURRIED IN NISCH, SERBIA
The list was published in Yugoslavian Jewish magazine Zidovska svijest, 1923.

BASCH, Wilhelm, Prag
BECK, Heinrich, Pešta
BLAU, Berthold, Hungary
FRIEDMANN, Heinrich, Pest
GAZER (GLASER), Max
HOLZER, Simon, Slavonia
KLEIN, Mathias, Pest
KOHN, Franz, Bukovina
KRAUS, Borkan, Marienbad
SCHWARZ, Josef, Baranya
STEIN, Mono
STEINER, Anton
STRINBLIG, Nathan
SÜSS, Bernard, Wien
WEINBERGER, Simon, Osijek/Osseg

ZAPIS MAJE MEVORAHA

1915.g. Srbija je prepuna austrijskih ratnih zarobljenika. Pegavi tifus hara i odnosi dnevno na hiljade života, kako gradjana, tako i vojnika na frontu a takodje i ratnih zarobljenika.Bela vaš sa crnom flekom na ledjima – nosioc zaraze pegavog tifusa ne bira koga ujeda niti bira koga ubija.

U redovima mnogobrojnih austrijskih zarobljenika u Nišu, nalazi se i sin jedinac G.dina Julijusa Baša, fabrikanta anilinskih boja iz Praga. G.din Baš ima jednog starog prijatelja u Nišu, G.dina Samuila Bejakova (dedu našeg vrlo uvaženog Leona Ašerovića), koji se svesrdno zauzima da zarobljeniku, sinu svoga prijatelja Baša olakša život. Ali ni ovog mladog zarobljenika ne poštedjuje vaš – pegavac i umire u martu 1915.g. I piscu ovih redova, (Majer – Majo Mevorah), kasnije umire otac takodje od pegavca, pokojni Danilo Mevorah, redov II čete II pešadijskog puka. Danilo ostavlja za sobom neutešnu suprugu i šestoro dece (najstariji sin 14. godina a najmladji 4.godine).

Obadvojica (Baš i Mevorah) su sahranjeni nedaleko jedan od drugoga na niškom jevrejskom groblju. Po završetku rata 1918.g., G.din Baš, otac ovog mladog vojnika koji je umro od pegavca, po nagovoru supruge obraća se G.dinu Bejakovu i moli da mu predloži kakvog mladog Jevrejina (ratno siroče ili polusiroče), koga bi primio u svoju kuću u Pragu, školovao na njemu doličan način a sve to u spomen na svoga izgubljenog jedinca koji je sahranjen u Nišu

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License