Arijel Saron Nece U Penziju

Ivan Ninić

Arijel Šaron neće u penziju

Izraelski premijer registrovao novu centrističku partiju

Predsednik Izraela, Moše Kacav, i spiker parlamenta postigli su juče dogovor da se opšti izbori održe 28. marta i tako omogućili premijeru Arijelu Šaron da zatraži reizbor kao vođa centrističkog političkog pokreta nakon napuštanja desničarske Likud partije. Šaron je istog dana registrovao svoju novu partiju pod imenom Kadima.

U pozadini Šaronove borbe na unutarpolitičkom planu za opstanak na vlasti stoje aktivnosti u palestinsko-izraelskim odnosima koje se odvijaju pod pritiskom međunarodne zajednice. Kada je nedavno državni sekretar za spoljne poslove Sjedinjenih Država, Kondoliza Rajs. odložila odlazak iz Izraela za jednu noć, imala je ozbiljan razloga za to. Prošlo je već dva meseca kako je Izrael napustio Gazu, a Palestinci još uvek nemaju mogućnosti slobodnog prohoda ka Zapadnoj obali, niti u Egipat. Izrael traži od Palestinske samouprave garanciju da neće biti terorističkih akcija, niti šverca oružja. Kako je nisu dobili, pregovori su u zastoju.

Rajsova nije došla na Bliski istok da čuje argumente sukobljenih strana, već da reši problem. Pregovori su započeti sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, detalji razrađeni sa ministrom spoljnih poslova Izraela Silvanom Šalomom i palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom, da bi se dogovoreno saopštilo javnosti u društvu Havijera Solane i specijalnog predstavnika kvarteta US, UN, EU i Rusije, Džejmsa Volfensona.

Granični prelaz Rafa prema Egiptu treba da se otvori 25. novembra. Nakon 1967. godine granicu će prvi put kontrolisati palestinski i egipatski graničari, uz jedinice Evropske unije. Italijanski general Pjetro Pistoleze vodiće tim od 70 posmatrača. Izlaelci aktivno učestvuju u organizovanju bezbednosti sa generalom Amosom Giladom na čelu, ali neće imati upliva na funkcionisanje graničnog prelaza.

Dogovoreno je da se konvojima poveže Pojas Gaze sa Zapadnom obalom. Detalji se razrađuju, ali sredinom decembra treba i to da proradi. U dogledno vreme biće otvorena i luka u tom regionu. Dr Samir Abdula, direktor palestinskog Ekonomskog instituta, smatra da je to najvažniji projekat za palestinsku ekonomiju. Luka ima, razume se, svoj ekonomski rezon, ali psihološki momenat njenog postojanja nije manje važan, jer simbolizuje otvorenost palestinske ekonomije prema svetu. Procena je da će ova izgradnja stajati oko 80 miliona dolara i trajati dve godine. Biće locirana južno od grada Gaze.

Ovih dana svedoci smo umerenog otopljavanja odnosa Izraela i zemalja u regionu, što je svakako posledica političkih promena u oblasti Gaze. Predstavnike Izraela pozivaju na međunarodne skupove, gde nailaze na dobar prijem i imaju zapažena izlaganja. Nedavna poseta Silvana Šaloma rodnom Tunisu, indikativna je. Ova severnoafrička zemlja, dugogodišnji domaćin Jasera Arafata i rukovodstva PLO, kada ih je Šaron od pre 20 godina isterao iz Libana, daje jasne signale da želi da normalizuje odnose sa Izraelom

Upravo su takve aktivnosti i povlačenje iz Gaze uzdrmali Šaronov vodeći položaj u desničarskoj partiji Likud i savetnici mu predočavaju da ne bi mogao da ostane na tom položaju i da sprovodi dalju normalizaciju odnosa sa Palestincima. Zaključak je bio da mora da napusti svoju matičnu stranku. Koristeći činjenicu da su koalicioni partneri iz Avoda podneli ostavku u vladi, pod sugestijom novog predsednika te partije Amira Pereca, Šaron je tražio od predsednika Izraela, Moše Kacava, da raspusti Kneset. Napuštanjem svoje stranke Šaron je izazivao tektonski poremećaj u uzavrelom političkom životu Izraela. Razne opcije su u igri. Za međunarodnu zajednicu je važno da se trend iz Gaze nastavi, kao glavni putokaz puta ka miru. Na izraelskoj političkoj mapi nema lidera koji bi taj trend mogao tako uspešno da sledi kao Šaron sa jednom centrističkom vladom. Šaron smatra da bi nakon izbora u martu 2006, njegova novoosnovana partija mogla da uđe u koaliciju sa strankom koja će podržati započetu politiku dezangažovanja. Centristička koalicija imala bi svakako podršku međunarodne zajednice.

Politički analitičari u Izraelu podsećaju da su dve harizmatične izraelske ličnosti, ovako turbulentnom kombinatorikom izgubile bitku sa realnošću. David ben Gurion i Moše Dajan, napuštajući matičnu stranku, izgubili su poverenje birača. Međutim, Šaron ima izuzetnu upornost. Kaže da ga niko neće naterati da svoje penzionerske dane provede kao rančer.

Danas, novembar 2005

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License