Antisemitizam I Vandalizam Sabac

ntisemitizam i vandalizam - ŠABAC

Šabačka kulturna javnost već izvesno vreme traži od gradskih vlasti da obnovi sinagogu, koja ruinirana i zapuštena u strogom centru Šapca podseća na jedan narod koji je ovde živeo od sredine 19. veka do devedesetih godina prošlog. Jer, ni ovaj grad nije imun od „mržnje prema Jevrejima - bez Jevreja“.

Nemi svedok jednom narodu koji je ovde živeo više od dva veka, sada je jevrejsko groblje sa 36 spomenika gde je, na pločama, ispisano imenom i prezimenom da tu počiva 130 Jevreja. Kada je oktobra 1993. godine iz Izraela stigao poslednji šabački Jevrejin da obiđe grobove svojih roditelja, našao je oskrnavljeno groblje.

Sve je prijavio Sekretarijatu unutrašnjih poslova i novinarima. Načelnik službe za javnu bezbednost u Šapcu izjavio je za „Glas Podrinja“ da nikakve prijave nije bilo, a da je „izlaskom na lice mesta utvrđeno da nasilnog rušenja nije bilo, a to što je poneki pao, pao je od starosti“. Novinar i kustos šabačkog muzeja „izlaskom na lice mesta“ videli su nešto drugo: srušeno 18 spomenika, polupano nekoliko nadgrobnih ploča, nestali kompletni natpisi sa dva spomenika.

U januaru 1994. godine jedan šabački biznismen platio je da se srušeno obnovi iako je groblje pod zaštitom države. Vandali nisu otkriveni.

http://www.cacanske.net/sr/144/drustvo/248/

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License