Anne Frank

Дневник под сумњом

Video zapis načinjen 22. jula 1941.
Originalni snimak Ane Frank na sajtu YouTube /video/

Muzej Ane Frank u Amsterdamu objavio je na sajtu YouTube njen jedini dosad poznati video snimak iz 1941. godine, navodi AP.
Video zapis je načinjen 22. jula 1941, na venčanju Aninih komšija. Na snimku se vidi 12-godišnja Jevrejka kako se naginje kroz prozor i gleda mladence.
"Snimak je objavljen na kanalu posvećenom Ani Frank, na kojem se nalaze i snimci njenog pokojnog oca Ota i Nelsona Mandele koji priča o njoj", saopštila je portparol muzeja Anamarija Beker.
Ana je snimljena uoči nemačke okupacije Holandije, kada su ona i članovi njene porodice bili primorani da pređu u tajno skrovište. Kasnije su im se pridružile još dve porodice. Gestapo ih je otkrio 1944. i poslao u logor, gde je stradala čitava Anina porodica, osim njenog oca Ota.
Ana Frank je umrla od tifusa u 15. godini života u koncentracionom logoru Bergen-Belsen, sedam meseci nakon hapšenja i samo dve nedelje pre nego što su britanske i kanadske trupe zauzele logor i oslobodile zarobljenike. Njen posthumno objavljen dnevnik brzo je postao simbol svih Jevreja koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Dnevnik je preveden na 70 svetskih jezika, a po njemu je snimljeno i nekoliko filmova. Autor: Blic online
POGLEDAJ OVDE: http://www.youtube.com/watch?v=4hvtXuO5GzU&feature=player_embedded

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License