65 Godisnjica Oslobodenja Auschwitza

SIMBOL HOLOKAUSTA
65. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA AUSCHWITZA

Nekadašnji zatvorenici nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i brojni uglednici odat će počast 1,1 milijunu žrtava toga logora, simbola holokausta.
Sirene Auschwitza komemorativno će se oglasiti u srijedu u 14 sati i 30 minuta kako bi obilježile početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.
Od 1940. do 1945. godine približno 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, od kojih milijun europskih Židova, izgubilo je ondje živote.
Sudionici komemoracija okupit će se ispred memorijalnog centra Birkenau radi židovske molitve za mrtve i ekumenskih molitvi te kako bi čuli službene govore.
Tijekom jutra, Europski židovski kongres održat će konferenciju u Krakowu, od kojeg je Auschwitz udaljen pedesetak kilometara. Američki predsjednik Barack Obama ondje će odaslati poruku, emitiranu video-vezom.
Najveći i najsmrtonosniji od svih nacističkih koncentracijskih logora i logora smrti, Auschwitz-Birkeanu jedini je sačuvan onakav kakvog su ga ostavili Nijemci u bijegu pred Crvenom armijom.
Ostale logore smrti u Poljskoj, poput Sobibora, Treblinke i Belzeca, potpuno su uništili radi prikrivanja tragova.
Dan oslobođenja Auschwitza ujedno se obilježava kao međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim će povodom izraelski predsjednik Shimon Peres održati govor u njemačkom Bundestagu.
Hina|Net.hr
27.01.2010.
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/01/27/0179006.html

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License